Att välja hemsideplattform

01.10.2020

Det finns många olika koncept att välja på när man ska sätta upp en hemsida. Köpa in en tjänst där någon löser det åt dig eller själv sätta sig in i hur allt går till. Det finns fördelar och nackdelar med de flesta men som nystartat företag utan direkt kapital kan det vara en fördel om man tar hjälp och förstår några grunder. Det finns lösningar där du inte behöver ha tekniskt kunnande och ändå sätta upp en snygg hemsida med väldigt liten kostnad i kronor men desto mer tid får man räkna med. 

Om vi backar tillbaka till början så anser jag att valet av hemsideplattform ska vara genomtänkt innan man lägger ner allt för mycket tid. För då kan man snabbare avfärda de alternativ som inte lever upp till kravbilden. Ur mitt perspektiv är en viktig parameter i detta beslut ditt företags värderingar. Gör ett val som går i linje med de värderingar som ni redan har. Har ni inte pratat igenom företagets värderingar och riktning för företagskulturen så är det något som borde sättas upp på att göra listan omgående. Funktionerna är en andra viktig parameter om funktionerna som du behöver finns på ett enkelt sätt så sparar det massor av tid. Viktigt att titta på detta i början så att du inte börjar bygga din hemsida för att sedan behöva byta hemsideplattform för att ex webbshops funktionen inte klarade av din kravbild. 

Reflektera kring huvudsyftet med hemsidan. Ska du sälja produkter, tjänster, dela med dig av information eller är det kontaktinformation till dig som är det viktiga. Är det en webbutik, blogg eller kanske ett visitkort som då blir verktyget för att uppfylla syftet du vill nå. Det kan ju också vara så att man vill arbeta med ett kärnverktyg exempelvis en webbshop som man vill ha en blogg kopplat till för att få ytterligare en kommunikations kanal på hemsida. 

Några punkter som kan vara bra att titta på vid kravställandet på en hemsideplattform.   

Webbutik

Företagsvärdering

Produktpresentation

Betalningsalternativ

Leverans möjlighet

Kundservice

Budget nivå

Säkerhet

Statestik

SEO-påverkan

Språk

E-mail insamling

Blogg

Företagsvärdering

Kundservice

Budget nivå

Säkerhet

Kommentarshantering

SEO-påverkan

Statestik

Språk

E-mail insamling 

Visitkort

Företagsvärdering

Kundservice

Budget nivå

Säkerhet

Kontaktformulär

Statistik

SEO-påverkan

Språk

E-mail insamling 

Resonemang kring nivån av kraven för en hemsideplattform. Fyll på med de krav som ni anser saknas. Rangordna kraven så att de som väger tyngst hamnar högst upp. Fyll sedan på för varje rubrik vilka krav ni har, på vilken nivå ni vill att hemsidan ska hålla.   

Eempel på bearbetad kravbild.

Behovet är i första hand en Webbutik med bi verksamhet i en blogg.

  • Budget nivå : 200kr/mån + domän namn 1000kr/år
  • Säkerhet:
  • Betalningsalternativ: Ska gå att koppla till Klarna checkout
  • Företagsvärdering: Så mycket som möjligt ska komma från Sverige.
  • Statestik: Räcker med antal besök per dag. 
  • Produktpresentation: Bild samt text med minst 2 varianter per produkt.
  • Leverans möjligheter: Ska vara kopplat så det enkelt går att utföra leveranser inom Sverige.
  • Språk: Räcker med 1
  • Kundservice: Önskvärt inom 24h
  • SEO-påverkan 

Sammanfattning

Glöm inte företagsvärderingarna i val av hemsideplattform. Det går att göra billigt om man har lite tid.